O mně Informace Projekty Realizace Grafika Inspirace Kontakt

Domácí pracovna

Rok: 2011/09
Lokalita: Brno - Černá Pole

Předmětem práce byl návrh domácí pracovny pro dvě osoby tak, aby bylo možné ji časem změnit na ložnici či dětský pokoj. Požadavkem bylo umístění pracovního stolu, dvou křesel s odkládacím stolkem pro možnost pořádání pracovních schůzek, klávesy se stojanem s možností připojení k počítači a také co největší počet úložných prostor, jak na kacelářské potřeby - knihy, šanony, kancelářskou techniku, tak na oblečení a předměty pro údržbu domácnosti. Klíčovým bodem návrhu bylo vyřešit členitý prostor podkrovního bytu, poněkud jej zjednodušit a také se vypořádat s dvěma dveřmi, které vytvářejí v místnosti nevyužitelný prostor - koridor určený pouze k pohybu. V místě nad vstupními dveřmi do místnosti byl snížen podhled a umístěno bodové osvětlení. Tím byla jednak zakryta kapotáž prvku krovu a jednak se vytvořila rovná plocha pro možnost umístění kolejničky k posuvným dveřím šatny. Veškeré členité prostory byly srovnány pomocí vestavěného nábytku - vznikla šatna, šatní skříň a také policová sestava, která svým rastrem zakrývá pohled na šikmou vzpěru, v kompozici místnosti nevyužitelnou. Samotný pracovní kout byl vymezen vložením lehké příčky, která opticky odděluje prostor pro pohyb a nabízí pocit soukromí, ale svou konstrukcí (kovový rám s lankovým výpletem) umožňuje přísun světla do zadní části místnosti. Příčka byla umístěna tak, aby bylo možné pokoj posléze zařídit i jiným nábytkem (ložnice, dětský pokoj), který se zde bez problému vejde. Tomuto záměru byl přizpůsoben i navržený nábytek - pracovní stůl je proto tvořen ze dvou kusů tak, aby po odstranění delšího modulu bylo možné zde umístit lůžko a v místnosti stále zůstala alespoň nějaká pracovní plocha.
Samotný design místnosti je řešen v neutrálních barvách - světlé dřevo, bílá, šedá, kov. Tyto barvy jsou použity na nábytku a na výmalbě stěn. Atmosféra pokoje je pak dotvořena barevnými doplňky v retro stylu, v barvách červené, růžové, žlutozelené a zelené - tapeta, japonské stěny, kusový koberec. Tímto způsobem je uživatelům umožněna jednoduchá změna designu, kdykoli bude potřeba a s minimální finanční náročností.


[ ZPĚT ]
pohled od dveří ze společenské části bytu
část pro přijímání hostů/klientů
pohled na dvoje dveře vytvářející nevyužitelný koridor pouze pro pohyb - oddělen byl pomocí transparentní příčky
policová sestava umožňující svým rastrováním zakrytí nevyužitelné šikmé vzpěry, na ni navazuje šatní skříň
© 2010 Kněžda & Maička
Česká Kanada - Kněžíčkovic Ateliér - originální ruční výrobky Ubytování Česká Kanada - Stálkov U Boba Agentura Slavonicko - Pobyt a ubytování Slavonice a okolí