O mně Informace Projekty Realizace Grafika Inspirace Kontakt

Interiéry funkcionalistického bytu

Rok: 2011/10
Lokalita: Brno - střed

Spolupráce s Ing. arch. Helenou Říhovou


Byt 4+1 ve funkcionalistickém domě ze 30. let byl rozšířen o sousední byt 1+1, předmětem práce bylo vyřešení funkčního propojení těchto dvou bytů a návrh interiéru vstupní haly, společenské místnosti navazující na obývací pokoj, ložnice, hostovského pokoje, koupelny a WC. Při návrhu vládla snaha o sjednocení designu jednak se stávajícím nábytkem a jednak s geniem loci samotného bytu. Převládající barvou je zde světlé dřevo v kombinaci s bílou a také šedý obkladový kámen. Ty byly doplněny výraznými barvami sedacího nábytku.

Propojení bytů bylo vyřešeno pomocí otvoru mezi oběma vstupními halami, čímž došlo k vytvoření dlouhé chodby lemované dveřmi. Pro zmírnění délkové proporce byla jasně vyčleněna vstupní část a části komunikační (mezi místnostmi), a to pomocí sníženého podhledu, který byl barevně odlišen a zvýrazněn nasvětlením. Interiér této části byl řešen způsobem, aby bylo případně možné byty v budoucnu opět oddělit. Pro vstup do bytu byly ponechány v současnosti využívané dveře, druhé dveře byly skryty za předstěnu. Opticky je možno chodbu předělit či uzavřít pomocí posuvných skleněných dveří. V hale se nacházejí vestavěné skříně na kabáby, boty, sezónní věci i drobnosti a lavice pro sezení. Pro umístění hlubokých skříní byly využity původní výklenky pro dveře tak, aby zbytečně nezužovaly prostor. Celou halu ozvláštňuje vestavěné akvárium s drobnými rybkami.

Společenská místnost funkčně navazuje na sousedící obývací pokoj. Má sloužit jak pro práci, tak pro poslech hudby, čtení či posezení s přáteli. Dominantním prvkem místnosti je prostorná vestavěná knihovna, která zabírá plochu dvou stěn, ve spodní části se nacházejí uzavřené skříňky pro kancelářské potřeby, ale také vestavěné stereo a vinotéka. Pracovní kout umístěný od okna byl od zbytku pokoje výrazově odlišen pomocí dřevěného obkladu stěn. Ve stěnách jsou pak umístěny niky pro knihy a šanony. Na přání klienta zde byly navrženy dva stoly, jeden pro práci, druhý pomocný pro umístění techniky. Čelní stěnu místnosti, která byla ponechána v bílé barvě, ozvláštňuje dřevěný panel vizualně propojený s pracovní částí. Na něm mohou být zavěšena umělecká díla, v noci je dojem umocněn spodním podsvícením. Interiér byl oživen klubovými křesly v cihlově červené barvě, koženou lenoškou pro čtení a výrazným závěsným svítidlem.

Hlavní ložnice je umístěna na konci dispozice pro větší pocit soukromí a sousedí s WC a koupelnou. Požadavkem investora bylo umístění šatny do prostoru místnosti. Ta byla navržena vpravo od vstupních dveří. Zboku je řešena jako zrcadlová stěna, která za pomocí nasvětlení z podhledu vytváří při vstupu zajímavou atmosféru. Aby šatna nepůsobila masivně, byla vyrobena z akrylátu a nasvětlena. Na stěnu oproti dvoulůžku byla na míru navržena skříňka, která jednak slouží k uschování knih a jednak ukrývá zavěšenou TV. Spodní část skříňky je výklopná a může sloužit jako malý toaletní stolek. Celá místnost byla řešena v přírodním stylu, světlé dřevo bylo doplněno tmavě hnědou výmalbou a motivem bambusu a větví na stěnách šatny (zalité bambusové stonky), japonských závěsech a dekoraci.

Hostovský pokoj byl vytvořen z nejmenší místnosti v bytě, z původní kuchyně. Přáním investora bylo, aby v době nepřítomnosti hostů mohla být místnost používána jako pracovní - k praní, žehlení a ručním pracem. Měla zde být umístěna pračka se sušičkou. Celý návrh byl tedy koncipován tak, aby místnost působila jako "obývací pokoj", ale zároveň se zde pohodlně vešly domácí spotřebiče. Toho bylo docíleno pomocí předsunuté nábytkové sestavy - skříňky působí mělce, ale ve spodní části ukrývají pračku a sušičku. Ostatní sekce slouží jako šatní skříň pro oblečení hostů a sezónní potřeby, v prostřední části je zavěšena TV. Skříňka opticky navazuje na okno do koupelny. Protější sestava nahradila původní spižírnu (v rohové sekci jsou umístěny úklidové prostředky) a také srovnala původně členitou stěnu vzniklou v důsledku předchozích zásahů do dispozice. Ve spodní části je řešena nika se zapuštěnou rozkládací sedačkou. V místnosti byla řešena nová litá podlaha v šedém odstínu, v kontrastu k ní byly navrženy doplňky v rudé a vínově červené. Místnosti dominuje výrazné závěsné svítidlo.

Při návrhu koupelny bylo využito členitého půdorysu, který umožnil rozdělení na část vstupní s umyvadlem a část pro sprchování. Výrazným prvkem je okno do světlíku, které bylo proporčně změněno a designově začleněno. V koupelně je řešena skříňka na míru, která ukrývá technické vybavení a nabízí prostor pro úschovu ručníků a kosmetiky. Interiér je řešen v neutrálních barvách - kombinaci masivního dřeva, velkoplošných obkladů a keramické mozaiky v barvě slonové kosti, doplněných šedou litou podlahou. Ve stejném designu je řešena také sousedící místnost WC.


[ ZPĚT ]
pohled na vstupní část haly zvýrazněnou podhledem
lavice a věšáková stěna
vestavěné šatní skříně a prostory na boty
skleněné dveře mezi původními dvěma byty
společenská místnost s pracovním koutem
společenská místnost s pracovním koutem
prostorná knihovna s vestavěným stereem a vinotékou
noční osvětlení
ložnice - pohled na lůžko a noční stolky
vestavěná šatna
nástěnná skříňka pro zavěšenou TV s integrovaným toaletním stolkem
pohled od vstupu do hostovského/pracovního pokoje
vestavěná sestava s nikou pro rozkládací pohovku
sestava s integrovanou pračkou, sušičkou, skříní pro hosty a zavěšenou TV
pohled od vstupních dveří do koupelny - umyvadlo na desce, okno do světlíku, vestavěné úložné prostory
sprchový kout s podsvětlenými nikami
pohled do sprchového koutu
samostatné WC
© 2010 Kněžda & Maička
Česká Kanada - Kněžíčkovic Ateliér - originální ruční výrobky Ubytování Česká Kanada - Stálkov U Boba Agentura Slavonicko - Pobyt a ubytování Slavonice a okolí