O mně Informace Projekty Realizace Grafika Inspirace Kontakt

Doladění obývacího pokoje

Rok: 2012/11
Lokalita: Kralupy nad Vltavou

Předmětem práce bylo funkční a designové dořešení obývacího pokoje, který již byl částečně zařízen nábytkem, ale majitelům nevyhovoval. Snahou bylo všechen původní nábytek (vyrobený na míru a poměrně nový) zachovat a pouze doplnit. Prvním krokem návrhu bylo přeřešení jeho uspořádání. Výchozím a také hlavním bodem se stala pohovka jakožto největší mobiliářový prvek a zároveň i ten nejdůležitější - sloužící jako místo k odpočinku a setkávání. Vzhledem k umístění okna a faktu, že do místnosti vedou dvoje dveře, oboje v současnosti používané, existovaly pouze dva možné přístupy. Jako ideální se zde jevilo použití rohové sedačky s boční nižší částí (lenoškou) umístěné uprostřed dispozice tak, aby od ní byl pohled do všech stran. V případě zachování stávající pohovky to ale nebylo možné, jelikož ta vzhledem ke své celkové výšce tvoří v místnosti spíše bariéru. Druhá varianta tedy pracuje s ponecháním této pohovky a jejím umístěním do rohu místnosti. Od polohy sedačky je dále odvozen tvar knihovny, která vznikla doplněním původní menší knihovny s integrovanými dveřmi do vedlejší místnosti tak, že byla rozšířena do výšky (až ke stropu) i do šířky. V případě stávající sedačky knihovna, která je umístěná nad ní, vytváří jakousi niku a vymezuje soukromý prostor. Knihovnu je možné zespodu podsvětlit a vytvořit tak náladové osvětlení při posezení či sledování televize. Knihovna je rohová a na konci navazuje na předstěnu s nikou, která je pro designové oživení a odlehčení mohutné dřevěné sestavy pojednána ve speciální povrchové úpravě imitující beton. Nika slouží k vystavení umění v místnosti. Ve variantě 2, kde je sedačka umístěna uprostřed dispozice, se knihovna táhne pouze po jedné stěně, kterou pocitově zatepluje. Díky tomuto uspořádání obývací pokoj stále vypadá útulně a zabydleně, ale zároveň odlehčeněji. Díky tomuto uspořádání bylo možné společenskou zónu vymezit pomocí sníženého podhledu, který je možné po stranách nasvětlit.
Umístění ostatního (stávajícího) nábytku je v obou variantách stejné - TV stolek je vedle okna a naproti pohovce, květinový stolek je situován v místě největšího dopadu slunečních paprsků. Po stránce designové vychází barevnost navržených částí z barevnosti toho, co už se v místnosti nacházelo, neboť v tomto duchu je laděno celé patro včetně dveří a podlah. Odstín tmavého dřeva byl v horní části knihovny odlehčen světlou barvou slonové kosti, která se objevuje ve funkčně a dispozičně navazující kuchyni. Nově navržrená i stávající pohovka byly ponechány v olivové barvě, která tvoří v místnosti příjemné oživení. Tyto ryze přírodní tóny pak byly doplněny neutrálními odstíny jemně béžové na koberci a závěsech a světle šedé na předstěně.


[ ZPĚT ]
varianta 01 - pohled od vstupních dveří
pohled od okna
varianta 1 - pohled od knihovny
varianta 1 - pohled od pohovky
varianta 01 - pohled od pohovky
varianta 01 - pohled na knihovnu
varianta 02 - pohled od vstupních dveří
varianta 02 - pohled od okna
varianta 02 - pohled od knihovny
varianta 02 - pohled od knihovny - noční
varianta 02 - pohled od pohovky
varianta 02 - pohled od pohovky
varianta 02 - pohled na knihovnu
© 2010 Kněžda & Maička
Česká Kanada - Kněžíčkovic Ateliér - originální ruční výrobky Ubytování Česká Kanada - Stálkov U Boba Agentura Slavonicko - Pobyt a ubytování Slavonice a okolí