O mně Informace Projekty Realizace Grafika Inspirace Kontakt

Rekonstrukce bytu s retro nádechem

Rok: 2012/03
Lokalita: Brno - střed

Předmětem práce byla změna dispozic bytu 3+1 v domě ze sedmdesátých let, tak, aby vyhovoval potřebám současného bydlení. Došlo ke zvětšení koupelny na úkor haly, ve které ale byly vytvořeny nové úložné prostory, změnily se funkce místností a obývací pokoj byl propojen s kuchyní a jídelním koutem.

V návaznosti na úpravu dispozic byly následně řešeny interiéry. Klienti si přáli jednoduchý, univerzální design, který by bylo možné doplnit několika zajímavými retro kousky nacházejícími se v jejich domácí sbírce.

Vstupní hala je klíčovým místem, které slouží jednak k reprezentaci bytu, ke komunikaci a také k ukládání věcí. Vzhledem k nedostatku úložných prostor v rámci bytu bylo důležité dostat jich do haly co nejvíce, zároveň však zachovat její vzdušnost. Velká šatní skříň byla umístěna do jediného vhodného prostoru, a to ke stěně vedle vstupních dveří. Vzhledem k přítomnosti nosného průvlaku je prostor haly rozdělen na dvě části - vstupní a komunikační. Namísto potlačení tohoto prvku byl jeho efekt naopak podpořen, a to pomocí instalace nasvětleného podhledu. Ten vytváří jakýsi prostorový rám a nabízí další možnost ukládání - na jedné straně ve formě závěsného retro věšáku na kabáty a klíče, na straně druhé ve formě ukryté skříňky. Ta na první pohled vypadá jako zrcadlo, uvnitř se nacházejí botníky, police a také přístup k technickému zařízení. Další ukládání pak nabízí samotný podhled, který díky srovnání do roviny nosného průvlaku nabídl vytvoření jakési kapsy s výklopnými dvířky. Poslední skříňka - na úklidové prostředky - pak byla integrována do prostoru původního otvoru pro dveře a pohledově zcela potlačena pomocí překrytí tapetou.
Vzhledem k tomu, že hala není příliš velká, ale nachází se v ní mnoho dveří, bylo nutné navrhnout design úložných prostorů co nejvíce minimalisticky, aby prostor nepůsobil příliš roztříštěně. Povrchy jsou proto hladké, v dekoru dřeva či se zrcadlovým povrchem, dominantním prvkem zůstává rastrování dveřních křídel. Na čelní stěnu, v níž se nachází vstup do hlavního společenského prostoru (a také ukrytá skříňka), byla aplikována barevná pruhovaná tapeta. Pruhy jsou záměrně instalovány vodorovně v rámci optické korekce stěny, která má výškovou proporci. Stejná tapeta byla pro oživení použita také za věšáky při vstupu do haly.
Vzhledem k faktu, že chodba není nijak primárně osvětlena a také s ohledem na zálibu klientů v retro designu, byla na těchto několika málo výrazových prvcích, které jsou v chodbě přítomné, použita výrazná, veselá barevnost s převažující olivově zelenou, červenou a béžovou. Tyto barvy se opakují také na doplňcích jako je odkládací židle či designové hodiny.

Koupelna byla řešena především s ohledem na účelnost, tak, aby se do malého prostoru vešlo co nejvíce funkcí. Kromě velkého sprchového koutu a rozšířeného umyvadla se zde nachází prádelna, která byl intergrována do skříňky, takže vizuálně neruší, a také velký prostor na úklidové prostředky. Místnosti vévodí neutrální odstíny šedé, pro pocitové zateplení zde byla kombinována se dřevem. Tato barevnost opticky propojuje koupelnu s halou a sociálním zařízením.

Prostor kuchyně a jídelny dále navazuje na obývací pokoj a vytváří tak společenské centrum bytu. Kuchyňská linka umístěná při vstupu do místnosti byla navržena v jednoduchém neutrálním designu, v bílé a šedé barvě, takže bylo možné ji zkombinovat s původním nábytkem z 60. let. Hlavní barevné ladění kuchyně udala retro skříňka v odstínech bílé, žluté a fialovorůžové. Tyto barvy byly doplněny světle hnědou a zopakovány na tapetách, koberci, textiliích a doplňcích. U jídelního stolu je použit stejný typ židlí jako v hale, na tapetě se opakuje proužkový motiv, čímž došlo k vizuálnímu propojení s dalšími částmi bytu.

Obývací pokoj byl koncipován tak, aby působil co nejvíce vzdušně a otevřeně, vzhledem k faktu, že jeho plocha není příliš velká, zároveň ale nabízí spoustu úložného prostoru. Díky stavebním úpravám v místnosti vzniklo několik nik a zalomení stěn, které bylo možno využít pro vestavbu nábytku a jeho citlivé zakomponování do interiéru. Nábytek je z velké části vyroben na míru, a to v odstínu světlého dřeva a uni bílé, které se opakují v celém bytě. Na boční stěnu byla navržena rozsáhlá knihovna s integrovanou domácí pracovnou. Nabízí prostory pro uschování knih, kancelářských potřeb, sezónního vybavení a také několik otevřených polic pro pořadače. Skříňka na vedlejší stěně byla řešena jako prvek pro zavěšení TV a uschování elektroniky, tvoří optický předěl mezi obývacím pokojem a kuchyní, ale díky své částečné otevřenosti nepůsobí jako pevný blok a zachovává vzdušnost. Tyto prvky na míru jsou doplněny původním nábytkem, který měli klienti v minulém bytě.
Místnost je laděna do odstínů žluté, kávové a fialové, která se objevuje na tapetách, koberci, textiliích a doplňcích. Nejnákladnější části interiéru jsou řešeny v neutrálních barvách, tak, aby bylo možné v případě potřeby atmosféru pokoje jednoduchými úpravami změnit.




[ ZPĚT ]
pohled do haly od vstupních dveří
pohled do haly ode dveří do společenské části bytu
pohled do haly ode dveří do pracovny/dětského pokoje
koupelna se sprchovým koutem a úložnými prostory integrovanými do skříněk
pohled do kuchyně od vstupních dveří
pohled do kuchyně z obývací části
pohled do jídelny od kuchyňské pracovní plochy
jídelní kout
jídelní kout a kuchyňská linka
pohled do obývací části směrem od kuchyně
knihovna a domácí pracovna
pohled z pohovky směrem ke kuchyni
TV stěna
© 2010 Kněžda & Maička
Česká Kanada - Kněžíčkovic Ateliér - originální ruční výrobky Ubytování Česká Kanada - Stálkov U Boba Agentura Slavonicko - Pobyt a ubytování Slavonice a okolí