O mně Informace Projekty Realizace Grafika Inspirace Kontakt

Pokojíček pro dva školáky

Rok: 2012/08
Lokalita: Brno - Nový Lískovec

Předmětem práce byl návrh dětského pokoje pro dvě děti v panelovém bytě. Vzhledem k tomu, že se jedná o dva školáky (6 a 9 let), bylo třeba v pokoji vyřešit množství úložných prostor, a to jak na oblečení a hračky, tak i na knihy a školní potřeby. Za dveře tak byla situována prostorná knihovna přes celou stěnu, která má lokálně zvětšenou hloubku a vytváří zde šatní skříň. Mezi dvěma okny byly umístěny psací stoly, tak, aby na ně dopadalo co nejvíce světla, ale zároveň z nich byl výhled do prostoru a děti nemusely sedět zády ke dveřím. Jako psací stoly byly využity stávající rostoucí a polohovací modely (jediný původní kus nábytku v místnosti) a doplněny byly nově na míru navrženým úložným modulem, který pojme knihy, učebnice a psací potřeby. Nad tímto modulem je vytvořena provázková nástěnka pro připevnění vzkazů a dále dvě otevřené police na šanony. Pro případné další učební pomůcky byla do rohu místnosti umístěna prostorná komoda. Spaní bylo vyřešeno prostřednictvím dvou postelí ve tvaru L, které jsou v různých výškových úrovních, takže pod jednou z nich vznikly další skříňky a také prostor pro hru. Celý spací kout je pak odcloněn vysokou dělicí nábytkovou stěnou, která nabízí police přístupné z obou stran. V případě, že by děti v pozdějším věku již nechtěly spát na palandách, je možné horní postel sesadit a otočit, tím vzniknou dvě plnohodnotné postele. Pro pocit soukromí pak mezi ně bude umístěna nábytková a stěna a komoda, takže každý bude mít z dané strany prostor pro své osobní věci.

Co se týče barev, byl pokoj řešen s ohledem na věk a rozlišné pohlaví dětí. Nábytek je v neutrálních odstínech, aby mohl fungovat i v dospělosti - kombinace bílého laku a světlého dřeva byla oživena pouze barevnými úchytkami, které je možno vyměnit s minimálními náklady. Veškerá barevnost je do pokoje vnesena prostřednictvím závěsů, tapet, výmalby a doplňků. Jako dominantní barva byla zvolena neutrální olivová, doplněna je světle modrou a odstíny fialové. V pokoji došlo také k výměně podlahy, která byla vybrána vinylová, v neutrálním béžovém odstínu pro pocit optického zateplení.


[ ZPĚT ]
pohled od vstupních dveří
pohled na pracovní a spací část
pohled od okna
pohled na knihovnu
© 2010 Kněžda & Maička
Česká Kanada - Kněžíčkovic Ateliér - originální ruční výrobky Ubytování Česká Kanada - Stálkov U Boba Agentura Slavonicko - Pobyt a ubytování Slavonice a okolí