O mně Informace Projekty Realizace Grafika Inspirace Kontakt

Obývací pokoj s kuchyní

Rok: 2013/03
Lokalita: Střelice

Předmětem práce byl návrh dispozičního a designového řešení obývacího pokoje s jídelnou a kuchyně, tak, aby došlo k většímu propojení kuchyně a obytného prostoru. Požadavkem klienta bylo zachování stávající spíže v kuchyni a také vyřešení televizního koutu, který v místnosti zcela chyběl.
Řešením bylo rozdělení veliké místnosti na dvě části - společenskou a jídelní, a to pomocí lehké příčky - a naopak propojení s částí kuchyňskou, která se nachází za rohem a je díky orientaci na sever nedostatečně osvětlena. Příčka ve společenské místnosti neprobíhá přes celou šířku, ale pouze středem místnosti, takže prostor stále působí kontinuálně, ale nabízí jasné rozdělení funkcí. Na ni byla zavěšena televize a skříňka. Vedle pohovky bylo na přání navrženo krbové těleso, které designem navazuje na tuto dělicí příčku.
Kuchyňská linka byla, vzhledem k rozměrům místnosti, umístění okna, dveří a spižírny, ponechána na původním místě, ale rozšířena o část s vysokými moduly na protější stěně. Vedle ní se podařilo vytvořit také samostatný koutek pro příležitostné stolování, práci a umístění některých kuchyňských spotřebičů.
Rozměr jídelní části vychází z toho, že za běžných podmínek u stolu sedí dva lidé, při častných rodinných návštěvách je ale potřeba až deset míst. Stůl je tedy rozložitelný a je možno jej otočit o devadesát stupňů do prostoru a tak umístit další potřebné židle.
Veškerý skříňový nábytek byl navržen na míru, a to podle přání klienta v přírodních odstínech. Převažuje zde světlé dřevo, které bylo použito i na podlaze, a v detailu je doplněno bílou a černou. Nábytek byl řešen tak, aby všechny tři zóny na sebe designově navazovaly a působily jako celek. Dominantním prvkem je cihla, která byla ve formě pásků použita na obklad dělicí příčky a krbového tělesa. Tato neutrální barevnost byla oživena pomocí doplňků - na polštářích, koberci a textilu je použita vínově červená, v malé míře také žlutá. Vzhledem k velmi neutrálnímu barevnému základu je možné interiér čas od času oživit, a to pouze výměnou několika drobných prvků. Nabízím tak uživatelům dostatek prostoru pro realizaci vlastních nápadů.


[ ZPĚT ]
pohled do obývacího koutu od vstupních dveří
stěna mezi obývacím a jídelním koutem
obývací koutek s krbem
dělicí stěna se zavěšenou televizí
jídelní koutek v pohledu od kuchyně
jídelní kout a pohled ke kuchyni
jídelní kout a pohled ke kuchyni
kuchyňská linka
kuchyně - vysoké kuchyňské moduly s vestavnými spotřebiči a vstup do spíže
pracovní/jídelní kout
návaznost kuchyňské linky a okna se sníženým parapetem
© 2010 Kněžda & Maička
Česká Kanada - Kněžíčkovic Ateliér - originální ruční výrobky Ubytování Česká Kanada - Stálkov U Boba Agentura Slavonicko - Pobyt a ubytování Slavonice a okolí