O mně Informace Projekty Realizace Grafika Inspirace Kontakt

Společenská zóna v mezonetovém bytě

Rok: 2014/01
Lokalita: Brno - Štýřice

Předmětem práce byl návrh interiéru kuchyně propojené s obývacím pokojem a jídelním koutem v podkrovním mezonetovém bytě. Požadavkem byl návrh podlahové krytiny, levné, ale efektivní řešení kuchyňské linky a hravý interiér, ve kterém se mísí prvky skandinávského designu, industriálu a případně i hand-made.
Aby obytný prostor, který je ze dvou částí, působil vzdušně a prostorně, byla v celé ploše použita jedna krytina, a to vinyl v odstínu bělené borovice.
Vzhledem k umístění výstupu na lodžii a návaznost na další místnost byl zvolen jednoduchý tvar kuchyně, která je v jedné linii a je doplněna ostrůvkem pro možnost rozšíření pracovní plochy a také občasného stolování. Byl kladen důraz na to místnost příliš nezatížit nábytkem, proto byl jídelní stůl situován do druhé části, tedy do obývacího pokoje.
Co se týče designu, kuchyňská linka byla, jakožto nejnákladnější položka, zvolena v neutrálním odstínu bílé a přírodního dubu. Industriální styl byl do místnosti vnesen pomocí keramického obkladu za pracovní deskou, který připomíná éru první poloviny minulého století. Stěna vedle linky byla natřena na černo a bude sloužit jako tabulová plocha pro psaní vzkazů a kreslení – díky tomu může vypadat interiér každý den trochu jinak. Neutrální barevnost byla v detailu oživena zářivými doplňky v podobě závěsných svítidel, háčků a textilií na oknech.
Obývací pokoj s jídelnou pak prostorově, funkčně i designově navazuje na místnost kuchyně. Zde bylo základním požadavkem umístění velkého stolu s možností rozkladu a také návrh prostorných policových sestav, které pojmou knihy, vinylové desky a další drobnosti. Tyto sestavy byly navrženy po levé a pravé straně místnosti, v jednotném designu. Aby působily hravě a byly univerzálně použitelné pro ukládání předmětů nejrůznějších velikostí, jsou police řešeny cik-cak jako skládačka. Korpus je tvořen z desek v přírodním odstínu, dvířka jsou neutrální - černá - a jako oživení slouží zadní deska, která je na knihovně staticky nezávislá, takže je případně možné její barevnost po čase změnit. V zadní části pod šikminou je navržena funkce, která vyžaduje nejmenší výšku - relexační kout s pohovkou a sedacími pufy. Pohovka byla řešena na míru, jedná se o modulový typ, kdy je možné prostým přeskupením matrací dosáhnout jiného tvaru, např. lenošky, případně také lůžka pro návštěvy. Relaxační a jídelní část jsou od sebe odděleny nízkou příborníkovou skříňkou.
Po designové stránce byla místnost řešena s ohledem na kuchyňskou část, opakuje se zde barevnost podlahy a nábytek v odstínu přírodního dubu. Opět se zde ve velké míře vyskytuje černá, která je doplněna živými barvami a vzory na koberci, polštářích, tapetách, a to zejmená kanárkově žlutou a petrolejovou.


[ ZPĚT ]
kuchyně - pohled z haly
kuchyňská linka s ostrůvkem
pohled z kuchyně směrem do jídelny
pohled z kuchyně směrem do obývacího koutu
jídelna a obývací kout - barevná varianta č. 1
jídelna a obývací kout - barevná varianta č. 2
jídelna a obývací kout - barevná varianta č. 3
jídelna a obývací kout - klienty zvolená varianta
pohled z jídelny do kuchyně
obývací kout
obývací kout s modulovou multifunkční sedačkou
© 2010 Kněžda & Maička
Česká Kanada - Kněžíčkovic Ateliér - originální ruční výrobky Ubytování Česká Kanada - Stálkov U Boba Agentura Slavonicko - Pobyt a ubytování Slavonice a okolí