O mně Informace Projekty Realizace Grafika Inspirace Kontakt

Pokojíček "v lese na posedu"

Rok: 2013/10
Lokalita: Horoměřice

Předmětem práce byl návrh dětského pokoje pro dvě děti v bytě v mansardové nástavbě tak, aby spojoval funkci pokojíčku a zároveň pokoje pro hosty. Z toho také vycházelo dispoziční rozmístění nábytku. Byl kladen důraz na jasné oddělení klidové a aktivní zóny, čehož se podařilo docílit umístěním šatní skříně tak, že vytváří předsíň - šatnu - a v zadní části uzavřený spací koutek. Šatní skříně nabízejí prostor pro oblečení i sezónní věci a mají zrcadlové dveře, aby se vstup do pokoje pocitově zvětšil a nepůsobil stísněně. Postele byly navrženy formou paland tak, že spodní má zvětšenou šířku 140cm, takže dokud jsou děti malé, mohou spát obě dole a horní postel využívat pouze jako herní domeček. Další lůžko je umístěno v části určené pro práci a hru. Běžně funguje jako relaxační pohovka, v případě potřeby je ale možné ji rozložit a umožnit tak spaní pro další dva hosty. Eventuálně je také možné ji použít jako pohotovostní lůžko, například v případě, kdy je dítě spící na horní palandě (v domečku) nemocné. Palanda je zároveň koncipována tak, aby bylo možné z ní časem udělat klasické lůžko. Po sejmutí předního panelu z palubek se rám postele otočí vzhůru nohama a je možné jej umístit namísto rozkládací pohovky do nábytkového výklenku v druhé části pokoje. Tak se vytvoří dva samostatné spací kouty.
V aktivní zóně je umístěn dostatek úložných prostor, a to jak formou otevřených polic na knihy či boxy s hračkami, tak i formou uzavřených skříněk. Zároveň je ale zachována i dostatečně velká plocha pro hru na zemi. Pracovní stůl byl umístěn v návaznosti na okno, tak, aby děti při práci mohly koukat do prostoru a neseděly k němu zády. Vzhledem k úspoře místa byl namísto dvou stolů na míru navržen jeden stůl se zvětšenou šířkou. Děti tak sedí naproti sobě a mohou spolu komunikovat. Každé z nich má při ruce také své vlastní zásuvky na školní potřeby.
Barevnost místnosti vycházela z toho, že ji budou obývat dvě děti, z nichž jedno se ještě nenarodilo. Je tedy neutrální. Nábytek byl zvolen v odstínu světlého dřeva v kombinaci s bílým lakem, hravá nálada je pak do pokoje vnesena pomocí doplňků s převažující tyrkysovou, oranžovou a žlutou barvou. Stěna je opticky upravena pomocí vodorovných pruhů, kde se střídá bílá a jemně béžová. Tyto neutrální barvy jsou pak oživeny pomocí samolepek. Ústředním motivem je les - stromy a zvířátka, a tomu byla přizpůsobena i horní palanda, jejíž čelo je vyrobeno z palubek a evokuje dům ve větvích.


[ ZPĚT ]
vstup do místnosti - šatna
aktivní zóna pro práci a hru
oddělený spací koutek
rozzónování pokoje
spaní pro hosty - rozkládací pohovka
pohovka a úložné prostory na knihy a hračky
šatní skříně
© 2010 Kněžda & Maička
Česká Kanada - Kněžíčkovic Ateliér - originální ruční výrobky Ubytování Česká Kanada - Stálkov U Boba Agentura Slavonicko - Pobyt a ubytování Slavonice a okolí